Usein kysytyt kysymykset

Olemme keräneet tähän vastauksia usei kysyttyihin kysymyksiin.

Sopiiko Enonsaari lapsille?

Ehdottomasti, niin pienille kuin isommillekin! Matala uimaranta soveltuu myös perheen pienimmille ja virkistysalueelta löytyy leikkimökki sekä keinuja. Laavu ja grillipaikka tarjoavat mukavat puitteet eväsretkelle ja kahvila Siestan valikoimista löytyy muiden herkkujen lisäksi päivittäinen keitto. Laivamatka saareen Lahden satamasta kestää puolisen tuntia. Pienipyöräisten lastenrattaiden kanssa liikkuminen on Enonsaaressa haastavaa, mutta suurempien pyörien kanssa pääsee hyvin liikkumaan ympäri virkistysaluetta. Inva WC:stä löytyy vaippojenvaihtopiste.

Onko Enonsaari esteetön?

Enonsaaren esteettömyysasiaa viedään eteenpäin koko ajan ja kulkuväyliä virkistysalueen palveluille on paranneltu huomattavasti. Reitit WC-tiloihin (myös inva wc), kahvion terassille (kiinteä ramppi) sekä grillipaikalle ovat kohtalaisen hyvät kulkea, mutta kaikki edellämainitut sijaitsevat rinteessä. Laiturilta esimerkiksi wc-tiloihin on melkoinen nousu, joten pyörätuoleilla kulkeville vierailijoille suosittelemme lämpimästi avustajaa mukaan. Kartoitamme aktiivisesti asiantuntijoiden kanssa minkälaisilla ratkaisuilla Yhteinen Enonsaari-teema toteutuisi mahdollisimman hyvin myös esteettömyyden osalta.

Esteettömyys Enonsaaressa

Saako Enonsaareen tulla koiran kanssa?

Kyllä. Lemmikit ovat tervetulleita, toki omistajansa vastuulla, koko virkistysalueelle. Alueelta löytyy myös erillinen uimaranta koirille. Saaressa yövyttäessä lemmikit saavat yöpyä mukana majoitustiloissa.

Huomioithan kuitenkin, että koirarantaa lukuunottamatta koirat on aina pidettävä kiinni koko alueella Enonsaaren luontoa kunnioittaen ja muut vierailijat huomioiden.

Saako Enonsaareen tulla omien eväiden kanssa?

Ehdottomasti! Omia eväitä saat nauttia vapaasti kaikkialla muualla kuin kesäkahvila Siestan tiloissa. Nämä asiakaspaikat, terassi mukaan lukien, ovat varattu kahvilan asiakkaille.

Virkistysalueelta löytyvien grillipaikkojen lisäksi saarelta löytyy myös Lahden kaupungin ylläpitämä laavu, kaikki nämä ovat vierailijoiden vapaassa käytössä. Luontoa kunnioittaen viethän tuomasi roskat pois lähtiessäsi.

Saako Enonsaareen ottaa omia alkoholijuomia mukaan?

Kyllä, mutta toivomme kaikkien huomioivan Suomen alkoholilainsäädännön mukaiset ohjeistukset ja Enonsaaren luonteen luontokohteena sekä koko perheen retkeilypaikkana. 

Kesäkahvila Siesta terasseineen sekä vuokrattavissa oleva sauna ovat anniskelualuetta, eli niissä ei omien alkoholijuomien nauttiminen ole sallittua.

Mikä ihmeen geopark?

UNESCO Global Geopark on status, joka on myönnetty erilaisille geologisesti ainutlaatuisille matkailualueille ympäri maailmaa. Kansainvälisesti tunnetut Salpausselät yhdistettiin tähän kansainväliseen verkostoon vuonna 2022 ja Enonsaari lukeutuu Salpausselkä Geopark -kohteisiin. 

Geopark kohdeopas

Miten vastuullisuus näkyy Enonsaaressa?

Painovoima ry kehittää pehmeiden arvojensa mukaisesti Enonsaarta paitsi sosiaalisesti vastuullisempaan myös ekologisesti kestävämpään suuntaan. Majoittautuminen saarella tapahtuu energiaa ja vettä säästäen, tarjoiluissa painotetaan paikallisia raaka-aineita ja kasvisruokaa. Työstämme aktiivisesti konkreettisia ekologisia ratkaisuja, kuten kesällä 2023 saapunut biohiiligrilli. 

Lue aiheesta täältä