Enonsaaren luonto

Enonsaari on merkittävä esimerkki alkuperäisestä lahtelaisesta luonnosta. Metsäinen luontomaisema sisältää paikallisesti arvokkaita luontotyyppejä kuten lehtipuuvaltaiset lehdot ja vanhat kuusikot, kalliorinteet- ja jyrkänteet sekä muinaiset rantakivikot.

Saarella asustelee monenlaisia pieniä nisäkkäitä, jotka tekevät siitä eläväisen ja monimuotoisen elinympäristön. Puissa vilkastelevat oravat ovat yleisiä näkyjä, hyppien oksalta oksalle ja keräillen ruokaa. Metsän hiljaisuudessa saattaa myös ajoittain nähdä muita pikkunisäkkäitä, kuten hiiriä ja päästäisiä,

Saarella pesii noin 60 lintulajia. Saaren vanhat metsät ovat rauhallisia ja monimuotoisia, tarjoten kodin monille lintulajeille. Pikkusieppo, palokärki ja puukiipijä ovat saaren vakituisia asukkaita, kun taas rantalehdoissa voi bongata kultrinnan, mustapääkertun ja sirittäjän.

Enonsaaren metsissä kasvaa monenlaisia puita, kuten kuusia, mäntyjä ja koivuja. Maanpinnalla sammaleet ja saniaiset luovat kostean ympäristön pienille kasveille ja eläimille. Rannoilla ja niityillä kukoistavat monenlaiset kasvit, kuten horsmat ja ketoneilikka, sekä harvinaisemmat lajit kuten velholehti, lehto-orvokki ja haisukurjenpolvi.

Enonsaaren luontopolku

Enonsaari, joka on yksi Salpausselkä Geopark -kohteista, tarjoaa vierailleen upean luontoretkikohteen. Saarella sijaitsee 15 hehtaarin kokoinen luonnonsuojelualue, jonka keskiosasta löytyy kaksi merkittyä luontopolkua. Ensimmäinen polku on noin 1,8 kilometriä pitkä, kun taas toinen on lyhyempi, vain 0,4 kilometriä.

Nämä polut tarjoavat mahdollisuuden tutustua saaren ainutlaatuiseen luontoon ja maisemiin, tarjoten samalla miellyttävän ulkoilukokemuksen kaikenikäisille retkeilijöille.

Uimarannat ja laavu

Matala hiekkaranta soveltuu loistavasti koko perheen uimapaikaksi. Myös karvaisemmat perheenjäsenet on huomioitu ja kesästä 2023 alkaen Enonsaaresta löytyy erillinen koiraranta.

Eväsretkeilijöiden iloksi saarelta löytyy myös vapaasti käytettävissä olevat grillipaikka ja laavu. Luontoa kunnioittaen viethän tuomasi roskat lähtiessäsi.