Enonsaaren luonto

Enonsaari on merkittävä esimerkki alkuperäisestä lahtelaisesta luonnosta. Metsäinen luontomaisema sisältää paikallisesti arvokkaita luontotyyppejä kuten lehtipuuvaltaiset lehdot ja vanhat kuusikot, kalliorinteet- ja jyrkänteet sekä muinaiset rantakivikot.

Salpausselkä Geopark-kohteisiin kuuluva Enonsaari on pitkät perinteet omaava ja rakastettu luontoretkikohde, jonka keskiosasta löytyy 15 hehtaarin kokoinen luonnonsuojelualue. Merkittyjä luontopolkuja on kaksi, toinen n. 1,8km ja toinen 0,4km.

Saarella pesii noin 60 lintulajia, joihin lukeutuu niin metsä- kuin vesilintujakin. Myös kasvikanta runsaslajisine lehtoineen ja kangasmetsineen tarjoaa mainiot puitteet erilaisille luontoretkille. Enonsaaresta löytyy paljon myös metsälajeille tärkeää lahopuuta.

Matala hiekkaranta soveltuu loistavasti koko perheen uimapaikaksi. Myös karvaisemmat perheenjäsenet on huomioitu ja kesästä 2023 alkaen Enonsaaresta löytyy erillinen koiraranta.

Eväsretkeilijöiden iloksi saarelta löytyy myös vapaasti käytettävissä olevat grillipaikka ja laavu. Luontoa kunnioittaen viethän tuomasi roskat lähtiessäsi. 

Allaolevista linkeistä pääset tutustumaan yksityiskohtaisemmin Enonsaaren luontoon.

Lahdenseudun luonto

Birdlife Päijät-Häme

Salpausselkä Geopark -kohdeopas (PDF)

Enonsaaren luontopolku (PDF)