Miten Enonsaareen pääsee?

Kesäisin ainoastaan vesiteitse. Olemme keränneet avuksenne saapumiseen liittyvää informaatiota tänne

Kulkeeko Enonsaareen laiva joka päivä?

Reittiliikenteestä Enonsaareen vastaa liikennöitsijä LahtisLines (ent. Tiirismaan Laivat). Kesäkaudelle 2023 ilmoitetut liikennöintipäivät ovat ti-su, mutta ajankohtaisimmat tiedot ja varmistukset laivojen lähdöistä saat suoraan heidän kauttansa. 

Venekyytejä voit hakea myös BOUTin verkkosivulta tai sovelluksista. Saareen saapumisesta löydät lisää tietoa täältä.

Mitä tekemistä Enonsaaressa on?

Enonsaaressa pääset nauttimaan ulkoilusta monella tapaa ihastuttavissa järvimaisemissa. Kesäkahvilan lisäksi saarelta löytyy mm. luontopolku, uimaranta, laavu, grillipaikka, pihapelejä… Yöpymismahdollisuus sekä suuri sauna ovat myös saatavilla koko kesäkauden. Kesän 2023 tapahtumista löydät lisää tietoa täältä.

Voiko Enonsaaressa yöpyä?

Kyllä. Vuokrattavissanne on viisi kahden hengen hirsimökkiä sekä huvila, jossa sänkypaikkoja on kahdeksan. Ylimääräisiä petipaikkoja on mahdollista järjestää, ja perheen pienemmille löytyy retkisänky. Tarkempia tietoja mökeistämme löydät täältä.

Sopiiko Enonsaari lapsille?

Ehdottomasti, niin pienille kuin isommillekin! Matala uimaranta ja lyhyempi luontopolku soveltuvat myös perheen pienimmille. Laavu ja grillipaikka tarjoavat mukavat puitteet eväsretkelle ja kesäkahvila Siestan valikoimista löytyy muiden herkkujen lisäksi päivittäinen keitto. Laivamatka saareen Lahden satamasta kestää puolisen tuntia. Yksin pienipyöräisten lastenrattaiden kanssa liikkuminen on Enonsaaressa haastavaa.

Onko Enonsaari esteetön?

Enonsaaren esteettömyys on vielä kehitystyön alla, tällä hetkellä esteetöntä reittiä saaren palveluihin ei valitettavasti vielä ole. Painovoima ry kartoittaa kuitenkin parhaillaan asiantuntijoiden kanssa millä ratkaisuilla Yhteinen Enonsaari-teema toteutuisi myös esteettömyyden osalta. Tiedotamme tästä heti ratkaisun löydyttyä.

Saako Enonsaareen tulla koiran kanssa?

Kyllä. Lemmikit ovat aina tervetulleita, toki omistajansa vastuulla. Enonsaaresta löytyy myös koiraranta. Ravintolaan sisälle saavat tulla vain opaskoirat, mutta terassille pääsy on vapaa kaikille. Saaressa yövyttäessä mökkeihin saa niin ikään lemmikit ottaa mukaan.

Huomioithan kuitenkin, että koirarantaa lukuunottamatta koirat on pidettävä kiinni koko alueella Enonsaaren luontoa kunnioittaen.

Onko luontopolku merkitty?

Kyllä, Enonsaaren molemmat luontopolut ovat merkitty. Luontopolut ovat pituudeltaan n.0,4km ja noin 1,8km.

Saako Enonsaaressa telttailla?

Kyllä. Varataksesi telttapaikan, otathan yhteyttä info@enonsaari.fi.

Onko saunassa ilmaisvuoroja?

Yleisölle avoin maksuton sauna on aina tiistaisin, ellei toisin mainita. Tiistain ilmaisiin saunavuoroihin saattavat aiheuttaa muutoksia yksityistilauudet, mikäli ne osuvat päällekkäin saunavuoron kanssa.

Siesta on kahvila, saako sieltä ruokaa?

Kyllä, keittolounas on tarjolla päivittäin muiden kahvilan herkullisten tarjoilujen lisäksi. Lisäksi Siesta toimii tilausravintolana, eli voit tilata ryhmällesi ruokailun sopimuksen mukaan. Siesta on avoinna ti-su, maanantaisin kahvila on kiinni.

Saako Enonsaareen tulla omien eväiden kanssa?

Ehdottomasti! Omia eväitä saat nauttia vapaasti kaikkialla muualla kuin kesäkahvila Siestan tiloissa. Nämä asiakaspaikat, terassi mukaan lukien, ovat varattu kahvilan asiakkaille.

Enonsaarelta löytyy myös laavu ja grillipaikka, jotka ovat kaikkien saarelle tulijoiden vapaassa käytössä. Luontoa kunnioittaen viethän tuomasi roskat pois lähtiessäsi.

Saako Enonsaareen ottaa omia alkoholijuomia mukaan?

Kyllä, mutta toivomme kaikkien huomioivan Suomen alkoholilainsäädännön mukaiset ohjeistukset ja Enonsaaren luonteen luontokohteena sekä koko perheen retkeilypaikkana. 

Kesäkahvila Siesta terasseineen sekä vuokrattavissa oleva sauna ovat anniskelualuetta, eli niissä ei omien alkoholijuomien nauttiminen ole sallittua.

Mikä ihmeen geopark?

UNESCO Global Geopark on status, joka on myönnetty erilaisille geologisesti ainutlaatuisille matkailualueille ympäri maailmaa. Kansainvälisesti tunnetut Salpausselät yhdistettiin tähän kansainväliseen verkostoon vuonna 2022 ja Enonsaari lukeutuu Salpausselkä Geopark -kohteisiin. Kohdeoppaan löydät esimerkiksi VisitLahden verkkosivuilta.

Miten vastuullisuus näkyy Enonsaaressa?

Painovoima ry kehittää pehmeiden arvojensa mukaisesti Enonsaarta paitsi sosiaalisesti vastuullisempaan myös ekologisesti kestävämpään suuntaan. Majoittautuminen saarella tapahtuu energiaa ja vettä säästäen, tarjoiluissa painotetaan paikallisia raaka-aineita ja kasvisruokaa. Työstämme aktiivisesti konkreettisia ekologisia ratkaisuja, kuten kesäksi 2023 saapuva biohiiligrilli. Aiheesta voit lukea mm. täältä.